Saturday, December 26, 2009

RESEPI KUEH TEOW KUNG FU@HONG KONG


Kueh teow kung fu

Bahan-bahan ( 1 orang )

* kueh teow
* 2 biji telur
* lada hitam / lada putih
* mix seafood
* lobak
* 1~1setengah sudu besar tepung jagung
* 1 cawan air
* sayur-sayur lain (optional) (sayur2 kat rumah dah abis la pulak)
* 1 ulas bawang putih
* 2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
* sos tiram

Cara-cara

1. Dsc04094
pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
2. Dsc04095
masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
3. Dsc04096
tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya
menjadi sedikit nipis.
4. Dsc04097
balikkan supaya kedua-dua belah masak.
5. Dsc04098
masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.
6. [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood
mix.
7. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
8. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-
sayuran.
9. Dsc04099
biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow
tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)

No comments:

Post a Comment